Ο Ιβάν Σαββίδης μοιάζει να σοβαρεύτηκε

Ο Ιβάν Σαββίδης μοιάζει να σοβαρεύτηκε


Σε αυτό το μουντό και παράξενο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ με την πρόκρισή του και τις δυο εμφανίσεις του κόντρα στη Βασιλεία έδωσε στον κόσμο του μια μεγάλη χαρά. Όχι μόνο πέτυχε την πρώτη νίκη και την πρώτη πρόκρισή του σε προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ, αλλά έδειξε πολύ πιο έτοιμος από τους ανταγωνιστές του στην Ελλάδα και ικανός πλέον να κερδίσει το πρωτάθλημα κάνοντας περίπατο. Ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος, οι άλλοι όχι.

Με εντυπωσιακό τρόπο

Τα δυο ματς του ΠΑΟΚ με τη Βασιλεία ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο: κυρίως αποκάλυψαν ότι η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου έχει κάνει τεράστια πρόοδο, όχι μόνο αγωνιστική, αλλά και στη νοοτροπία. Στο πρώτο παιγνίδι ο ΠΑΟΚ ήταν άψογος και πλήρωσε πολύ ακριβά μια και μοναδική απροσεξία της άμυνάς του, που επέτρεψε στους Ελβετούς, αντί να έχουν απλά μαθηματικές ελπίδες στη ρεβάνς, να γυρίσουν σπίτι με μια διαχειρίσιμη ήττα με 1-2. Αλλαξαν τον προπονητή τους γιατί δεν τους ξεγέλασε το σκορ, κυνηγώντας κάτι που αποδείχτηκε ότι ήταν όνειρο που έγινε εφιάλτης: ο ΠΑΟΚ, δείχνοντας ωριμότητα, πήγε στην Ελβετία όχι για να υπερασπιστεί την ρευστή νίκη του, αλλά για να κερδίσει και το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο. Τα δυο του πρώτα γκολ είναι αποτέλεσμα μεγάλης συγκέντρωσης (στο δεύτερο ο τερματοφύλακας Πασχαλάκης βλέπει και τροφοδοτεί τον αμαρκάριστο Πρίγιοβιτς), το τρίτο απόδειξη της ποιότητας του: ο Πέλκας ζαλίζει την αντίπαλη άμυνα και ο Ελ Καντουρί εκτελεί. Ο Λουτσέσκου παρουσίασε δυο φορές την κατάλληλη εντεκάδα, δεν ανησύχησε καθόλου όταν στη Βασιλεία έχασε τον Βιερίνια στο ζέσταμα, άλλαξε την ενδεκάδα που κέρδισε στην Τούμπα ποντάροντας στον Ελ Καντουρί που για τα δεδομένα του δεύτερου ματς ήταν χρησιμότερος από τον Ζάμπα, γιατί μπορεί να κρατήσει τη μπάλα πιο πολύ αλλά και να βοηθήσει την άμυνα.

Μου λένε ότι η Βασιλεία ήταν απογοητευτική, ότι φέτος πούλησε παίκτες, ότι δεν έχει σχέση με την ομάδα που πέρυσι έπαιξε στους 16 του Τσάμπιονς λιγκ κτλ κτλ. Οποιος τα λέει αυτά δεν καταλαβαίνει τίποτα: το θέμα στα καλοκαιρινά ματς δεν είναι τόσο ο αντίπαλος, όσο ο βαθμός ετοιμότητας της όποιας ελληνικής ομάδας, που σε αυτά συμμετέχει. Εγώ παιγνίδι σε καλοκαιρινά προκριματικά σαν αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ στη Βασιλεία δεν θυμάμαι από ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια – μολονότι πολλές που στα προκριματικά συμμετέχουν αγωνίστηκαν με αντιπάλους (στα χαρτιά τουλάχιστον…) χειρότερους από τους Ελβετούς: ο ίδιος ο ΠΑΟΚ πέρυσι αποκλείστηκε από κάποια Εστερσουντ. Στη Βασιλεία ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 0-1 στο 7΄και με 0-3 στο 66΄. Στο πρώτο ημίχρονο δεν δέχτηκε σουτ στην εστία και στο τέλος θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει με 0-5. Είναι γεμάτος λύσεις, έχει ομοιογένεια και η σεζόν του πλέον θα κριθεί από την διοικητική σοβαρότητα του. Και σε αυτό τον τομέα η πρόοδός του είναι τεράστια.

Ο Σαββίδης κατάλαβε πολλά

Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στη νέα χρονιά έχοντας πάρει τα σκληρά, αλλά δύσκολα μαθήματα του. Ο κ. Ιβάν Σαββίδης μοιάζει να κατάλαβε ότι κανένας δεν μπορεί να κερδίσει ένα πρωτάθλημα απλά γιατί του το τάζει ο πρωθυπουργός της χώρας και από την κυβέρνηση πήρε τις αποστάσεις του – το να κάνεις δουλειές με το Κράτος δεν είναι κακό, αρκεί να μην σε πιάνουν κορόιδο. Κατάλαβε επίσης ότι πέρυσι τον έπιασαν κορόιδο και άλλοι πολλοί φίλοι του κι αποφάσισε ν αλλάξει συνομιλητές. Ο Σαββίδης κατάλαβε ότι πέρυσι έβγαλε τα μάτια του, χάνοντας ένα πρωτάθλημα που θα είχε κερδίσει εύκολα, αν δεν επέτρεπε στα δοκιμασμένα στελέχη της παλιάς παράγκας να κάνουν ανακαίνιση στο μαγαζάκι τους. Όταν το μυαλό του καθάρισε, κατάλαβε πως όλοι όσοι του έλεγαν πως μαζί θα διοικήσουν και θα φτιάξουν το ποδόσφαιρο, το μόνο που κοιτούσαν ήταν η πάρτη τους. Ο Σαββίδης μοιάζει να κατάλαβε πως δεν χρειάζεται συμμάχους, αλλά συνομιλητές. Μοιάζει να κατάλαβε πως δεν του είναι απαραίτητοι όσοι πίσω από την πλάτη του ασχολούνταν μέρα νύχτα με τη διαιτησία, αλλά όσοι μπορούν μαζί του να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια στους παράγοντες για παρεμβάσεις. Ετσι προέκυψε η προσσέγγιση με τον Ολυμπιακό, αλλά και τον ΠΑΟ, κι αποφασίστηκε η δυνατότητα χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών στο πρωτάθλημα, ενώ έφυγαν ένα βράδυ από τους πίνακες όσοι «άκουγαν», ξηλώθηκαν οι Ελληνες αρχιδιαιτητές, άλλαξε το προεδρείο στη Σουπερλίγκα και σε λίγο θα γίνουν πάλι και εκλογές στην ΕΠΟ, στην οποία μόνο εξυγίανση δεν υπήρξε. Ο Σαββίδης δεν άγεται και φέρεται από κανένα πλέον. Δεν ευλογεί αποφάσεις άλλων και μοιάζει να μη θέλει πια να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη: θέλει απλά ένα πλαίσιο που να μην επιτρέπει στους πονηρούς να έχουν οφέλη με τα δικά του ωραία χρήματα (και δεν αναφέρομαι σε ποδοσφαιροπαράγοντες αλλά και σε πολιτικάντηδες).

Η γνώμη μου είναι ότι απέχουμε πολύ από το να δούμε την οργάνωση και την εποπτεία που το ποδόσφαιρο μας χρειάζεται – κι αυτό είναι κυρίως ευθύνη της Κυβέρνησης. Αλλά είναι παρήγορο ότι η καραμέλα της εξυγίανσης έλιωσε και ότι πρώτος ο Σαββίδης κατάλαβε τα τεράστια λάθη, που έκανε την τελευταία διετία. Η δική του σοβαρότητα θα σοβαρέψει σίγουρα και αγωνιστικά τον ΠΑΟΚ. Που ομάδα για να πάρει το πρωτάθλημα έχει δυο χρόνια τώρα, αλλά νόμιζε πως θα το κερδίσει βάζοντας τον Πλατανιά να κάνει ενστάσεις ή αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους παραγκάρχες ή γιατί ο Τσίπρας έβαζε στη ΔΕΘ τη φανέλα της ομάδας. Λένε ότι τον Ιβάν τον ταρακούνησε το πρωτάθλημα της ΑΕΚ – εγώ λέω ότι είδε και πως σώθηκαν ο Απόλλωνας και η Λαμία, αλλά και πως αποκλείστηκε από τον τελικό του κυπέλλου η ΑΕΛ. Όλα του ήταν χρήσιμα.

Δεύτερο εμπόδιο η Σπαρτάκ

Ο ΠΑΟΚ ξεκινά πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω αν θα φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, αλλά η ομάδα του είναι έτοιμη, πλήρης και τα στοιχήματα που έχει μπροστά της είναι ελάχιστα: το πιο μεγάλο, αυτό που έχει να κάνει με τη διοικητική σοβαρότητα, μοιάζει να το κερδίζει. Οι άλλοι αντιθέτως έχουν να κάνουν πολλά. Η ΑΕΚ έχει ένα νέο προπονητή και στην ομάδα της πρέπει να προσθέσει κάμποση ποιότητα – η αντικατάσταση του Βράνιες, του Αραούχο, του Χριστοδουλόπουλου δεν είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι και απλή. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει την απόφαση να φτιάξει μια καινούργια ομάδα κι αυτό θέλει και χρήματα και χρόνο και τύχη – το καλοκαίρι του είναι δύσκολο και η σεζόν του θα ναι ακόμα δυσκολότερη, θα σας γράψω αναλυτικά προσεχώς. Ο ΠΑΟΚ δεν θα τρέξει μόνος, αλλά μοιάζει πλέον ικανός να περάσει εμπόδια: πέρυσι έτρεχε, μόνο αν ο δρόμος ήταν άδειος. Το δεύτερο εμπόδιο είναι η Σπαρτάκ Μόσχας. Δύσκολο, αλλά από αυτά που στον ΠΑΟΚ πλέον αρέσουν.